Най-често използваните позволени медикаменти по време на кърмене

Най-често използваните позволени медикаменти по време на кърмене

Кърмата е най-добрият и основен източник на нутриенти през първите 4-6 месеца от живота на детето. В този период тя предоставя на организма перфектното съчетание от въглехидрати, мазнини, протеини, витамини и минерали, необходими за правилното развитие на бебето и защитата му от различни инфекции. По препоръки на СЗО кърменето следва да продължи до 2-годишна възраст. Множество проучвания сочат, че децата, хранени с майчино мляко, в по-малък процент боледуват от гастроинтестинални и респираторни инфекции. Те по-рядко страдат от алергии, астма, диабет и затлъстяване. От своя страна кърменето има благоприятен ефект и за майките, тъй като е доказано, че то намалява риска от рак на гърдата и яйчниците, както и развитието на захарен диабет тип 2.
Ползата от кърменето е безспорна, а самият процес е съвсем естествен и физиологичен. Понякога обаче в този период се налага прием на различни медикаменти. Тогава повечето майки се обръщат с молба за разяснение кой не би навредил на детето им. В статията ще представим най-често използваните и позволени в периода на кърмене лекарствени препарати.

Ето и няколко общи принципа при вземане на медикаменти от кърмачки:

  1. Не приемайте медикаменти преди да сте се консултирали с Вашия и/или лекаря на детето Ви.
  2. Не пренебрегвайте здравето си за сметка на кърменето на детето. Ако е наложително за Вас, преустановете кърменето при прием на забранени за кърмачки медикаменти. Има достатъчно добри формули за хранене на бебчо, които ще му осигурят необходимото, за да расте пълноценно. Можете да поддържате лактацията в периода на прием на лекарството като се изцеждате и хвърляте кърмата, а след края на лечението да започнете отново да кърмите бебето си.
  3. Преценете необходимостта от конкретното лекарство. Ако не е наложително, не прибягвайте до вземането му. Ние ще представим медикаментите с най-малък риск за Вас и децата Ви, които са официално разрешени за прием от кърмачки.
  4. Приемайте лекарствата веднага след кърмене и не кърмете поне 2 часа след това. Съвет от нас: когато е възможно, планувайте приема на медикамента за час, след който бебето има по-дълъг интервал, в който не се храни (например по време на нощната му пауза).

Основни групи медикаменти:

Температуропонижаващи и болкоуспокояващи средства: често по време на кърмене на майките се налага да приемат медикаменти, понижаващи температурата и намаляващи болката.
Разрешени лекарствени препарати:

Парацетамол: той има чудесен температуропонижаващ и болкоуспокояващ ефект, но без противовъзпалителен такъв. Препоръчителна е таблетната му форма при прием от кърмачки, като еднократната доза не трябва да надвишава 500 мг. Честотата на прием би следвало да е през не по-малко от 4 часа, като препоръчваният оптимум при кърмещи майки е 4 хапчета за 24 часа. Противопоказание за приема му е чернодробно увреждане, установено при детето или майката.

Ибупрофен: освен описаните ефекти на Парацетамола, той притежава и противовъзпалителен такъв. Допустим е за прием от кърмачки в еднократна доза 200 мг и не повече от 3 пъти на ден. Концентрацията му в кръвта е най-висока около 3 часа след вземане затова е хубаво да съобразим храненето на бебето с този интервал.

Диклофенак и Индометацин: Противовъзпалителни средства, които също са с нисък риск при прием по време на кърмене. Ако се избират препарати за локално приложение, съдържащи въпростните активни съставки е редно да не се нанасят върху гърдата и в големи площи от тялото. Преди употребата им се консултирайте с лекар.

Антибиотични средства: Необходимостта от прием на антибиотик от кърмещата майка трябва изключително сериозно да се обмисли. Безразборното им приложение без лекарско предписание е сериозен проблем, не само при кърмещите жени, а и за хората като цяло. Има случаи, разбира се, когато това е наложително. Тогава трябва да имате предвид, че макар и позволени по време на лактация антибиотиците, които ще представим могат да предизвикат дисбактериоза в неукрепналия детски организъм, особено във възрастта до 6 месеца. Понякога е възможно антибиотикът да предизвика алергична реакция, дори и майката да не е дала чувствителност към конкретния препарат до момента. Позволените групи антибиотици по време на кърмене, но само под лекарски контрол, са от групата на пеницилините, цефалоспорините и макролидите. В кратък списък ще представим няколко от представителите им с по-нисък риск при прием от кърмачки:

  1. Ампицилин
  2. Амоксицилин
  3. Амоксицилин/клавуланова киселина
  4. Цефуроксим
  5. Цефтриаксон
  6. Цефиксим
  7. Кларитромицин
  8. Азитромицин

Противовирусни и противогъбични препарати:
Представителите от тези групи, които са с нисък риск при кърмене са : Ацикловир, Пенцикловир, Итраконазол, Флуконазол и други. Освен за локално приложение, приемането им през устата също е възможно, но само по лекарско предписание и след оценка на състоянието на детето (минали и придружаващи заболявания).

В заключение: Ако нещо Ви смущава или имате здравословен проблем, не го неглижирайте в името на детето, защото здравата и щастлива майка е най-важното условие, за здраво и щастливо бебе. Съветът ни е да обсъждате редовно състоянието си с лекуващия лекар, за да бъдете максимално спокойни и отдадени на грижата за мъника.
За справка за безопасността по време на кърмене на всички медикаменти, независимо дали ги търсите по търговско наименование или активна съставка ви предоставяме линк към следния сайт: www.e-lactancia.org

Подобни статии: